Autor |
Wiadomość |
Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Ola Olka
Odpowiedzi: 260
Wyświetleń: 71428
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2020-01-17, 08:03 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Niepokoi mnie ten płyn, o czym to świadczy | Może to byś stan zapalny płuc, choroby serca ale może być też związane z chorobą nowotworową. Napewno trzeba to wyjaśnić z lekarzem. przy niewielkiej ilości płynu, stosowane jest leczenie zachowawcze i poczekać aż woda sama się wchłonie. Przy dużej ilości płynu lub jego wzroście niezbędne jest się ściągnięcie wody z płuc przy pomocy drenażu i zbadanie jego składu. Janek1 napisał/a: | czy jest go już bardzo dużo powyżej normy | Tu niestety nie wiem. To musi lekarz to ocenić. Faktem jest że jego ilość od ostatniego PET trochę wzrosła. Janek1 napisał/a: | co robić w tej sytuacji | Ja bym przyśpieszyła wizytę u lekarza jeżeli to możliwe.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-09-23, 16:04 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Wnioski: Obraz narządów szyi jak w badaniu poprzednim, bez guza uchwytnego w TK.Węzły chłonne szyjne stabilne. | Wydaje mi się że najważniejszy jest wniosek radiologa. Każdy lekarz ma trochę inny sposób opisywania - ale wniosek jest jeden - obraz jak poprzednio i węzły stabilne.
Myślę że to dobry wynik.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-09-20, 09:55 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 w twoim opisie nie widzę nic co świadczyłoby o postępie choroby. Gdyby węzły były patologiczne, urosły znacznie to lekarz napewno by to zaznaczył. Tu zgadzam się z marzena66 że nic podejrzanego tam nie ma i porównanie badań daje na dzień dzisiejszy stabilny obraz.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-09-19, 10:06 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Wnioski w porównaniu do badańz 21.12.2018 obraz guzków i węzłow stabilny. | Wydaje mi się że jeżeli w opisie jest obraz stabilny to jest dobrze. Jeżeli coś się dzieje to porównując z poprzednimi badaniami widać zmiany - na gorsze gdy choroba się rozija lub na lepsze gdy jest regresja.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-03-18, 08:36 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Kto określa stopień zaawansowania raka, | Tu możesz poczytać o klasyfikacji nowotworów: http://www.onkonet.pl/dp_..._ocena_zaaw.php
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-03-13, 13:43 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | jak dostane to pojadę, czyli w/g Ciebie marne szanse mam na wyjście z tego ? | Nic o szansach nie mogę powiedzieć - trzeba odczekać jaka będzie odpowiedź na leczenie - które teraz ci zaproponują lekarze. Jest to jednak gorszy z wariantów niż ten Nr 1 (żadnych komórek rakowych) o którym pisała gaba i na który mieliśmy nadzieję. Przykro mi.
Pozdrawaim serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-03-13, 09:34 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 no niestety nie jest to za dobry wynik. W pobranej próbce stwierdzono komórki raka gruczołowego z naciekami na opłucną i naczynia krwionośne (angioinwazja).
Martwica komórek guza może spowodować uwolnienie do krwioobiegu zawartych w nim jonów i produktów przemiany materii co niestety też nie jest korzystne dla organizmu.
Janek1 napisał/a: | Wynik badania: Nie wykryto mutacji w badanym zakresie. | Brak mutacji oznacza że nie jest bedzie zastosowane leczenie celowane czyli ukierunkowane molekularnie.
Co na to teraz lekarze? Jakie zaproponowali leczenie?
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-03-02, 15:22 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 ja bym tam nie czytała za dużo. Czego nie ma nie może siać. To chyba dobrze. Powiedz sobie - miałem szczęście
5 tygodni to dość długo - tu popytaj co i jak.
Jak będą wyniki zacznie się dalsze leczenie.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-17, 08:07 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 zgadzam się całkowicie z gaba gaba napisał/a: | Jak jest taka pilna sprawa a są nieporozumienia to trzeba jechać osobiście, mieć przy sobie kopię najważniejszych badań, to skierowanie z napisem pilne ii poświęcić dzień na konkretne ustalenia. | W końcu to chodzi o twoje zdrowie!!! Janek1 napisał/a: | Tylko czy mi udziela informacji ? | A komu mają udzielić jak nie zainteresowanemu? Dziwi mnie że córka telefonicznie coś poustalała bo mnie w sprawie taty przez telefon nie chcieli podać żadnych informacji - mówiąc że nie wiadomo w końcu kto dzwoni. Ale nieważne. Najlepiej załatw wszystko osobiście to nie bądziesz się musiał zastanawiać.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2019-01-17, 08:08 ]
będziesz (sorry - literówka ) |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-16, 09:44 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Zarejestrowałem się na 22.01 jak to długo potrwa ta konsultacja, zabieg, dosłyszałem coś o nakłuciu przez klatkę, jak długo bedę czekał na wyniki wie tylko jeden Bóg. | To już niedługo. Zapewne będzie robiona biopsja w celu pobrania tkanki do badań histopatologicznych. Na wyniki czeka się około 2-3 tygodni. Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-14, 12:53 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 czy lekarz już tego PET-a widział? Jak dalsze leczenie?
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-10, 07:59 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | będę miał badanie 09.01.2019 r. | To bardzo szybko. Czekamy na wyniki.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-07, 13:42 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 napisał/a: | Chciałbym jeszcze zapytać, czy graniczna wielkość węzłów chłonnych to węzły powiększone ? | Jeżeli graniczna wartość to moim zdaniem jeszcze w normie.
Janek1 napisał/a: | No i ten nieszęsny TK, który mnie dobija. | Możesz to badanie zamieścić? Bo twój opis może być niekompletny...
Janek1 napisał/a: | Pani w trakcie konsylium powiedziała,że ta zmiana do wycięcia, ale musimy poczekać co pokaże PET. | Zapewne ma rację. Rozumiem że się denerwujesz ale pewne rzeczy trudno przyśpieszyć. Kiedy ten PET?
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-01-07, 08:41 Temat: rak płaskonabłonkowy trójkąta zatrzonowcowego |
Janek1 Janek1 napisał/a: | w wycinkach twierdza się naciek raka płaskonabłonkowego bazaloidalnego | Jeżeli dobrze rozumiem co piszesz to pierwsza diagnoza dotyczyła jamy ustnej gdzie stwierdzono raka płaskonabłonkowego. Czy te zmiany zostały usunięte czy zastosowano inne leczenie? Janek1 napisał/a: | dam opis.tomografii , po której skierowano mnie na PETa | Opis w badaniu tomograficznym płuc jest podejrzany, zmiany mają budowę policykliczną, spikularną (nieregularną) - trzeba to dokładniej sprawdzić. Badanie PET jest tu napewno sensowne. Zalecono ci też bronchoskopię / biopsję by ocenić charakter tej zmiany? Bez tego nie można rozpocząć żadnego leczenia.
Pozdrawiam serdecznie |
|